[...] niskim stężeniem testosteronu ≤12 nmol / l. Co jak co, ale im soja musi zaszkodzić! Podawano 15 g białka sojowego z 66 mg izoflawonów (SPI) lub 15 g samego białka sojowego bez izoflawonów (SP) dziennie w postaci batoników przez 3 miesiące. Wyniki: Nie było zmian ani w stężeniu całkowitego testosteronu, ani wolnego, niezależnie czy podawano samo [...]
[...] na minutę, bardziej intensywny od 150 do 170 uderzeń na minutę. Typowe interwały wysokiej intensywności u młodych zawodników składają się z dwóch komponentów, czyli pracy beztlenowej (powyżej 185 uderzeń na minutę) przeplatanych niższą intensywnością (np. pracą przy tętnie 130-140 uderzeń). I znowu nagminnie spotyka się stawianie znaku [...]
Choroba Parkinsona i cukrzyca typu 2 to schorzenia, które z pozoru mogą wydawać się niepowiązane. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieją mechanizmy molekularne i metaboliczne, które łączą obie te choroby. Od agregacji białka α-synukleiny, czyli kumulacji toksycznego dla komórek nerwowych białka, do dysregulacji insuliny oraz epizodów [...]
Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. To, w jakim sposób odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Niestety w dzisiejszych czasach zjadamy za mało nieprzetworzonych, odżywczych produktów, a zbyt dużo śmieciowego jedzenia. Podsumowanie Niezdrowych produktów, z którymi spotykamy się każdego dnia, jest [...]
W poprzedniej części cyklu opisałem środki farmakologiczne, które stosowali zawodnicy Złotej Ery kulturystyki np. Arnold Schwarzenegger, Franco Columbu, Larry Scott, Ric Drasin, Dave Draper czy Frank Zane. Niestety kolejny raz informacje na temat diet stosowanych w Złotej Erze są sprzeczne. Niektórzy zawodnicy twierdzą, iż jedli „co tylko [...]
Niewystarczająca aktywność fizyczna od dawna jest uznawana za czynnik ryzyka poważnych chorób przewlekłych i śmiertelności. Może zaowocować otyłością, a ta jest powiązana z wieloma rodzajami raka, cukrzycą, zawałem serca, zespołem metabolicznym, przewlekłym stanem zapalnym, udarem mózgu, niewydolnością serca itd. Kiedy trenować? Jeśli priorytetem [...]
Woda odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym organizmie. Pełni ona funkcje transportowe, reguluje temperaturę ciała, wspomaga trawienie, usuwa toksyny i utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry. Bez odpowiedniego nawodnienia możemy doświadczać zmęczenia, osłabienia, problemu z koncentracją oraz problemów z układem pokarmowym. Prawidłowe nawodnienie [...]
Być może omijasz z daleka wszelkie ciasteczka i czekoladki i myślisz, że dzięki temu w Twojej diecie nie ma cukru. Oczywiście jest to dobry krok w stronę redukcji jego konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo [...]
[...] setki tysięcy dolarów w budowanie pozytywnego wizerunku. Starają się przedstawić swoje produkty jako zdrowe, a niektóre „obficie sponsorowane” badania sugerują, iż można bezkarnie jeść w McDonald’s, jeśli tylko wykonuje się interwały. Jeden Big Mac dostarcza 2.3 g soli w porcji. Skoro maksymalna, zalecana dzienna podaż sodu wg WHO wynosi 2 g [...]
[...] tak ściśle kontrolować i rozliczać. Jednak wyraźnie widać, że stosowanie napoju słodzonego cukrem jest o wiele groźniejsze. Jeśli ktoś wybierze sukralozę, zamiast cukru to bez specjalnego treningu i zmieniania czegokolwiek pozbędzie się tkanki tłuszczowej, różnica pomiędzy grupami będzie wynosić 1,66 kg tłuszczu, a to już bardzo, ale to bardzo [...]
Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
[...] zwiększyła się ilość cholesterolu. Uważa się, że aktywność hormonu wzrostu (GH) jest przypisywana głównie IGF (jest jego efektorem), ale wykazano również, że sam GH wykazuje bezpośredni wpływ na ludzkie komórki skóry. Zwiększone stężenia GH we krwi, charakterystyczne dla akromegalii (gigantyzmu) są związane ze zwiększonym wydzielaniem łoju. [...]
Czy kiedykolwiek spędziłeś noc na przewracaniu się z boku na bok, chcąc zasnąć, ale bez powodzenia? Chyba każdy z nas miał taką sytuację. Po ciężkiej nocy człowiek wstaje rozbity, wyczerpany fizycznie i psychicznie, a to bez wątpienia potrafi zdemolować nie tylko poranek, ale nawet cały dzień. Melatonina to hormon snu, który potrzebuje ciemności, [...]
[...] związane z ryzykiem wystąpienia raka; ryzyko było większe o 12% dla każdych dodatkowych spożytych 100 ml napoju z węglowodanami dziennie spożycie napojów słodzonych (ale bez uwzględnienia 100% soków owocowych) było istotnie związane z ryzykiem ogólnego raka; ryzyko było większe o 19% dla każdych dodatkowych spożytych 100 ml napoju z [...]
[...] o mięsie i słodzonych cukrem napojach. To nie przypadek, iż stosowanie tych produktów zabiera ludziom całe dekady życia. W badaniach naukowych z ryzykiem rozwoju cukrzycy bezsprzecznie związany jest zwiększony obwód w pasie oraz podwyższone stężenie glukozy na czczo, a zwiększeniu tych parametrów sprzyjają typowe diety zachodnie, bogate w [...]
[...] 59,4 g tłuszczów oraz 0,02 g soli. Plusy: czekolada ta ma certyfikat ekologiczny (BIO), po otwarciu pięknie pachnie, czuć mocno kakao, plusem też jest cena oraz skład, bez zbędnych dodatków Minusy: ciężko ją dostać, raczej trzeba zaopatrzyć się w nią przez Internet Alce Nero Costa Rica z kawałkami kakao Skład: masa kakaowa, cukier [...]
Budowanie masy mięśniowej nie posiada uniwersalnej receptury. Nie ma złotego środka, który można wykorzystać u wszystkich osób i który to spowoduje, że każdy będzie budował dobrej jakości mięśnie, minimalizując odkładanie się tłuszczu. Oznacza to, że jedna strategia żywieniowa, która danego osobnika prowadzi na szczyt formy, dla drugiego może [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
To naturalne, że sposób odżywiania społeczeństwa zmienia się na przestrzeni lat. Wpływa na to wiele aspektów m.in. dostępność pożywienia, zawartość portfeli, metody produkcji danych produktów i świadomość ludzka na temat zdrowia. Podsumowanie Jedzenie, które jemy obecnie, wygląda zupełnie inaczej niż to, co jedli kiedyś nasi dziadkowie. Pomiędzy [...]
Większość osób z nadwagą skarży się na nadmiar tłuszczu właśnie w okolicach brzucha. Tłuszcz ten może być czynnikiem determinującym rozwój wielu chorób, w tym chorób serca czy cukrzycy typu 2. Często jest to bardzo oporne miejsce, jeśli chodzi o redukcję. Wielu osób mających za sobą cykl odchudzania, z pewnością zauważyło, że jest to jedna z [...]